jueves, 6 de marzo de 2014

Multiculturalitat. Una perspectiva educativa. X. Lluch (I)

La classe del dia 6 de març ha sigut molt interessant i interactiva. Hem treballat l'últim punt del tema 1 que es correspon amb Multiculturalitat. Una perspectiva educativa. X. Lluch. Hem dedicat la gran majoria de la classe a respondre unes preguntes d'àmbit educatiu que són de gran interés per a nosaltres com a futurs docents.

Les preguntes han sigut:

1. Pot una societat plural generar una identitat col·lectiva? 

- Nosaltres, per exemple, hem contestat que sí encara que és una tasca molt difícil, perquè hem de tindre en compte que en la nostra societat convisquen tot tipus de persones molt diferents amb unes cultures, ideologies, religions, etc. distintes, pel que es fa molt complicat tindre una identitat col.lectiva quan hi ha tant diferent afinitat de gustos i interessos. Però el paper del mestre serà intentar-ho sempre.

2. Com educar per a promoure, des de la diversitat, societats cohesionades, amb sentit de comunitat, amb mecanismes de cooperació i d’integració? 

- Els encarregats, per supost, som l'escola i nosaltres, els futurs mestres, els que amb el nostre esforç i dedicació al magisteri hem de contribuir a que els alumnes s'integren en l'aula i en el context de la comunitat en què viuen encara que, com ja he dit, siga una tasca complicada.

3. Quina funció cap reclamar a l’escola en aquest context socio-cultural heterogeni?


- L'escola ha de crear alumnes capaços de ser crítics amb allò que els envolta. Ha d'ajudar-los a conèixer les diferents cultures, entorns, contextos, llengües, i en general a la multitud de persones diferents que hi ha en la nostra societat, així com aprendre a acceptar aquesta diversitat, respectant-la.


4. Pot l’educació intercultural suposar una resposta a aquestes preguntes?


- Com ja he dit, tot és possible si existeixen ganes i interès. A més, es necessitaria crear una molt bona educació intercultural perquè la situació canviés i els alumnes estrangers en perill d'exclusió social isqueren endavant i interactuassen amb els seus companys.


En conclusió, crec que l'escola se centra massa a integrar als alumnes estrangers i en ocasions oblida a aquells alumnes que són autòctons però que tal vegada tenen major necessitat de ser integrats (casos d'assetjament escolar, males relacions interpersonals, timidesa, etc). 


Prezi del punt  Multiculturalitat. Una perspectiva educativa. X. Lluch:

No hay comentarios:

Publicar un comentario